CHERITA BLOGKU

Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah.

DAKWAH itu mudah







C.I.N.T.A



"SAYA RINDU AWAK"
rahsia rindu kita , hanya kita yang tahu



"RINDU DALAM SEPI"
menjauh bukanlah keputusan yang terbaik
untuk hubungan kita , tapi apabila kau
merinduku dalam sepi, kau akan mengerti
perasaanku terhadapmu selama ni.



"KERANA TERPAKSA AKU RELAKAN"
orang kata cintaku ini hanyalah kisah dongeng...
tapi aku tetap mengharap selagi kau masih 
ada di sisi..


"CINTA HANYA SEDETIK"
ketika cintamu menjadi lukaku,
tidakku peduli akan keperitannya...
walaupun cinta datang sedetik 
namun bahagia pasti milik kita
selamanya.....

Ubat part1

berbalik pada cerita asal
sapa y penah alami sakit kepala ni mmg tau la sakitnya
bagaikan apa...
and sapa penah kluar masuk hospital tu mmg tau peritnya
doctor membebel dpn kau.. haaaa
sebelum ni kepala aku mmg rasa skit biasa
di sebabkan x selesa aku pergi cek.
tp lepas doc bagi keputusan
stop talking  about this!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

doc pon bagi ubat y bukan main banyak 
dah mcm barang bersepah dpn aku..
tp kata orang x leh amalkn ubat y doc bagi
akn mngakibatkan tubuh kita lebih truk
ape lagi buah pinggang...

(abaikan benda y berdiri)
ubat y selalu kluar masuk hospital
mmg x lah aku nk mkn smua ni... 
huhuuu~~~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 jadi bila aku x tahan skt keadaan aku skrang
som1 ni suruh aku try ubat  perubatan dari terenganu....
try oder , hbis rambut,kuku,airliur
di jadikan DNA~~
apapun~~
<terima kasih wahai puteri>
ada 4 jenis ubat y doc bagi..
tp bnyak pntang larang..
huhuu

ok ni adalah ubat y doc bagi..
tp salah satu pntang larang y susah aku hadapi
adalah
jauhkan ubat dari punca electric
knp plak??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bila aku kaji ubat y sblum ni aku mkn and ubt ni...
salah satunya..
ubat y sebelum ni
bila aku mengadap komputer (waktu kerja)
aku rasa ape2 malah mengantuk..
tp bila aku mkn ubat ni..
aku mngadap komputer
SERIOUS!!!
sakit gila, bila aku fikr balik..
adakah ini effect dari ubat tu??
dah mcm xleh kena cahaya, benda y bising and dekat ngn electric..
malah cahaya luar pun buatkan 
mata aku pedih nak pitam~~~
.
.
.
.
.
.
.
.
jadi kesudahan kat sini
usaha selagi mampu
redha dengan kehidupan y ku hadapi..

PESANAN~~

ni lah aku,
bila xbukk lappy mcm2 dah fikir nk tulis apa.
tp bila dah bukk lapy hbis smua lupa..
hahaha~~~
ok kita berbalik pada
apa y di maksudkan kat sini,
ibu bapaku suruh aku kerja y boleh bawak
ke masa depan..
belajar tinggi2 kalau xd kerjaya x guna juga..
<BETUL3x>
wat masa sekarang mmg aku tgh kerja tp 
aku rasa tu semntara jer...
sbb my father said 
"u do private work large salary but is no future, I want u find government job"
(btol ker aku tulis ni? truk btol bi aku)
"u do private work large salary but there is no future, I want u to find a government job"
(baru btol)
  jadi sebelum aku berfikir lebih jauh, famly aku bagi pandangn... 
bila dorang tgok sijil y aku ada...
(kisah DULU)
.
.
.
.
.

<IBU>
kalau tgok pada sijil
mmg aku ni PBSM
(wow~ pgkat president)
bila 
ibu nk kan aku jadi doctor..
aku sggup join sana sini

tp
setiap orang pandangn lain2..
itu baru ibu lom ayah lagi...
mcm mna pndangn ayah aku lak...
.
.
.
.
.
.

<AYAH>
kalau bab seni aku mmg suka
maklum la y mngajar pon
ayahku..
ayah aku nk kan benda baru and y x ujud lagi kat
dunia.. 
kira mcm REKA CIPTA.
(nak suruh aku jadi mcm dia, y dulunya ayah aku ni pelukis dari komik UJANG)
so aku ada peluang
aku join sana sini
dgn inovasi aku cipta and aku reka
dpat peringkat and sijil2..
syukur~~~

tp tu smua pdgn fmly..
so ape kebolehan aku??
jawapan aku...

walaupun aku selalu kaji
menjadi guru ni sering kena buli.
tp aku x kisah... kata orang
"BELUM CUBA BELUM TAHU"
"BENDA Y KITA BENCI ITU LAH Y KITA SUKA"



STRESSS!!!!!!!!!!


bermula dari kisah hidup sekrang~~
aku dah b'kerja..YEAH!!
kerja aku...
 landscape designer..
dekat mna??
"TOPSTUDIO"
mmg best la dah mcm buat plan umah.. heee 
mcm2 kena fikir and kluarkan idea y baru..
gaji pon masyuk!!!
kata orang tu boleh byar kereta and rumah.. haaa
y bestnya dpat belajar bahasa JEPUN~~
mmg berbelit lidah!!!



tp.......
tu hnya seketika saja...
sbb...........
stresss!!!! knp msti mengejar2 / terkejar2...
aku x suka kerja terkejar2 ni..
baru aku tau... 
kisah and kes kat tmpat kerja aku tu.....
aku rasa fedup sagt!!!
aku rasa diri aku ni robot!!
aku bukan robot y boleh wat 50gmbar dalam 1 masa..!!!!
selagi x siap mmg balik tgh malam....
MELAMPAU!!!!


24jam mengadap photoshop jer
kdg2 nk rehat pon xd masa..
mata aku mkin pudar...
mkin kurang jelas..
kepala aku skit!!
serius aku dah x sggup lagi..
aku rasa nk nangis jer....
='( 


aku dah xnk kerja designer lagi...
tp aku nk jadi ape??!!
ermmm
aku jdikan ia sbagai pngalaman aku...
bila aku fikir balik zaman aku sekolah..
aku suka berangan y aku nk jadi GURU...
hehehe
aku nk cuba cadi GURU... 
tp guru ape???


aku nk jadi GURU SENI!!..
hehehe
dgn bakat y aku ada.. 
aku nk cuba buktikan kat smua orang..!!
tp aku nk mula dari bawah..
kalau di beri REZEKI..
aku nk jadi guru tadika...
insyallah~~
aku nk belajar didik budak2 kecik...
dpat y comel aku nk snap pict~~ haaaa
JAHATNYA AKU~~~

Sakit kepala


 salam semua!.. hari ni tersa sgt letih dan sakit2  dengan
cuaca y tgh musim hujan and panas ni, mesti bnyak cabaran y berat
salah satunya sering belaku
ialah sakit kepla.. mesti korang smua pernah diserang penyakit
ni dan penyakit ni sebenarnya datang bila2 masa jer tak semestinya
musim hujan or musim panas...


 apabila skit kepala mnyerang mulalah mnggangu kegiatan harian kita.. 
tahukah korang terdpat p'bagai jenis sakit kepla dan tidak smua sakit kepla sama tau..
tapi rasa skit namanya tetap sama " sakit kepala "..


        Berikut adalah jenis-jenis sakit kepala;
1. Sakit kepala tegang atau tension/tegang epissodik.
* B'laku kurang dari 15hari sebulan
-ksakitan yg rngan ke sderhana kpala separti dicucuk.
-skit pda bhgian dpan,atas dan sisi kepala.
-skit sring mncul scara b'ansur-ansur dan sring mncul dtngah hari.
-skit bleh b'mula 30minit atau kpda bbrapa hari.

 * Simpton-simpton yang berkaitan sakit kepala atau tegang;
-skit kpala sbaik saja bngun tidur
-ksukaran untk mlelapkan mata atau sukar untuk tidur nyenyak.
-keletihan kronik
-cpat marah dan meradang
-daya tmpuan terganggu
-sensetif pda chaya dan bunyi.

 2. Migrain
* Simpton-simpton sakit migrain berlaku dalam pelbagai gabungan dan termasuklah;
-p'lihatan kabur
-loya atau mntah-muntah ,perut selalu meragam
-hilang selera makan
-rasa hangat atau sejuk
-pucat,letih dan demam
-rasa skit sderhana sehingga teruk m'beri kesan pda kseluruhan kpala dan boleh b'pindah dari satu bhagian ke 1 bhagian kpala lain.

3. Sakit kepala berkelompok
-rsa skit kpala yang kuat
-rsa skit di]salah satu mata atau pda kawasan b'hampiran mata.
-rsa skit b'akhir dlam msa yg pendek.secara umumnya 30-90 minit,kadang2 boleh b'larutan shingga 3jam
-skit b'laku secara tetap,waktu yang sama setiap hari trutamanya t'bangun dari tidur malam.

4. Sakit kepala Sinus
-Ksakitan yg m'dalam dan b'terusan pda pipi, dahi atau  hidung.
-rsa skit b'tambah kuat dgn p'gerakan kepala scara tiba2. 
-slalunya b'laku dgn simpton2 sinus yg lain seperti keluarnya cecair, telinga terasa sumbat, demam dan muka bengkak..

* ubat yang selalu doctor bagi : 
1) pizotifen
2) beta blocker
3) amityptiline
4) sodium valporate

ok lah.. smua ni adalah kata2 doctor dan y pastinya smua penyakit ada ubatnya dan hikmahnya tersendiri. bye2...

IBARAT macam AIR~~

Rasa baru je gaji . Semalam buat dek je, masa orang sibuk - sibuk kerumun mesin ATM. Almaklumlah, menghabiskan saki - baki duit dalam dompet dulu.


Tapi hari ni, bila pergi bank , bayar apa yang patut. Dah tinggal ciput je duit gaji. Alahai, cepat betul duit suruh. Lagi laju dari air. Mengalir tak berhenti.

Bayar bil - bil itu ini. Bagi duit kat keluarga. Buat belanjawan barang dapur. Tolak duit kecemasan. Tolak duit simpanan. Sikit je tinggal nak buat joli. Sekali - sekala nak jgk tengok wayang ke pergi legoland ker atau beli pakaian fashion ker.... huhu

Tak boleh jadi ni. Kena buat sesuatu. Tapi tulah, kena ingat masa depan, mana boleh joli sakan.
Layan nafsu membeli. Takpelah, sekali sekala...;p

Perkataan yang biasa dengar dalam drama korea



Actually drama korea aku kurang sikit tgk sbb drama korea ni meleret2 sampai berpuluh2 episode..tp nk kongsi gak lah word2 yg aku biase dengar dalam drama korea plak..
  • Saranghaeyo / saranghae / - i love u
  • Kamsahamnida - terima kasih
  • Kencana - Its ok, takpa saya tak ape2..bergantung kpd keadaan gak maksud dia
  • Anya haseo / Yoboseyo - Hello..tgk bukan main panjang..selalu time dorang angkat tepon gak
  • Kure / kureso - Ok, sure
  • Aigoooo! / Aishhhhh !! - Dorang selalu ckp bila ada yg tak kena..mcm OMG lah hehe
  • Yah !!!! - Ini pun dorang suka sebut dalam drama..lebih ckp mcm 'hey' 'oi'
  • Oppaaaaaa - Maksud dia Oppah haha..tipu je..maksud mcm abg kot
  • Nuna/noona - Ini selalu laki sebut kt pompuan..kata ganti diri wanita, gadis, perempuan
  • hyung - Ini plak kalau gadis panggil kt laki kot (kena ckp dengan manja haha)
  • Alreseo - Baiklah
  • Ottoke -Apa yang patut aku buat....tgk ayat pendek maksud panjang plak haha
  • Deh / Ne -yes, betul tu
  • Bo, boragu, mworago - Apa yg kamu ckp..tgk mcm2 sebutan kan..tgk slang dan dialect tmpt kt sana lah hehe
  • Wae? -kenapa?
  • Chongmal! / Jinja! -really!
  • Anni - No
  • Gurae -Thats right
  • Arasso - Okay...ini lah word yg paling byk dorang sebut..tak caya try tgk hehe
  • Appa -Ayah
  • Omma -Mak
  • Ahjumma -Perempuan tua, makcik
  • Ahjussi - Pak cik.lelaki tua
  • halmoni -nenek
  • Halboji -Atuk
  • Hajiman -tetapi, tapi..kalau hajima je itu maksudnya berhenti...
  • Krayyyyy - I see, o mcm tu kaa hehehe
  • Teso -lupa..bukan tesco tau..teso hehe
  • Biyane - Maaf
  • Boyaaaaa / Moyaaaa - What the heck hehehe
  • Opsoh -takda hehe
  • Molla, mulla - saya tak tahu
  • hwaiting /fighting - Usaha lg..kena ckp dengan cute sambil kenyit sebelah mata hehe
Kalau ada lg korang tau komen lah ye..tp jgn lupa letak maksud skali...

Tips Kempiskan Perut Boroi


Perut boroi dan gendut memang mencacatkan penampilan. Ikuti dan amalkan langkah berikut untuk mendapatkan perut yang cantik berotot:-
i) Minum banyak air kosong. Air mengenyangkan dan menjaga metabolisme badan.
ii) Berhenti minum minuman beralkohol. Alkohol walaupun minuman bebas lemak, namun mengandungi banyak kalori. Ini boleh meningkatkan tahap kortisol di dalam tubuh.

iii) Lakukan gerakan sit up. Senaman ini membantu mengurangkan mengurangkan lemak dan mengempiskan perut.
iv) Berkebun. Berkebun juga merupakan aktiviti fizikal yang ternyata mampu mengurangkan berat badan. Aktiviti ini diyakini dapat membakar lemak 350 kalori sejam.
v) Lakukan gerakan pinggul. Senaman gerakan pinggul dapat membakar kalori sama seperti berkebun.
vi) Amalkan makan banyak buah-buahan dan sayuran. Kdua-dua makanan ini mengandungi serat tinggi. Walaupun anda makan dalam jumlah yang banyak, anda tidak perlu risau terjadinya pertambahan lemak di bahagian perut.

selamat ulang tahun ke 21


4 september 2012 ulang tahun aku ke 21 , dah mcm2 perjalanan aku kat dunia ni.. 
ibaratkan mcm puzzle yang msih mencari sepehan2 yang terabuh untuk disempurnakan.....

aku x nk cerita pnjang2, sbb aku xd masa sgt nk tulis pnjang2..
jadi nk pendek an cerita ulang tahun kali ni mmg bnyak surprise aku dpt.. 
dan aku terharu sgt2... 

yang pertama hadiah kengan - terima kasih yer my bro, aku akan simpan kengn tu
dan akn ku hias chantik atas meja supaya aku boleh lihat setiap hari. wlaupun kita berjauhan 
kita tetap akan nmpak or rasa...

yang kedua hadiah kengan - terima kasih staff and boss yang agak gilaa tp baik hati.
korang dah hiaskan pejabat aku dgn chantik.. x masl naik rehat jer office aku berubah 100%
dah mcm budak kecik~~ dan kek harimau y korang sapu kat muka aku dgn tepung berpaket2 hbis aku kena mndi kat tempat kerja..!! (nasib ada baju spare)

yang ketiga hadiah masa depan - terima kasih kau y gila lagi sempoi dah capaikan benda yang aku idamkan.
aku betol2 x tau nk kata apa.. aku betol2 terharu sgt!! tp aku jnji!!! aku akan buat y terbaik, aku akn jaga dan aku akn guna dengan baik.. aku janji~~~!!!!

and the last word, thank pada yang wish kat MSJ, FB and TWITTER  aku hargai ucapan korang
mcm2 korang ckap yer ada y nk balik telur la tepung la tp korang jauh.. heee
ape pon terima kasih atas smuanya....

Maksud Lagu Gangnam Style


Gangnam Style

Gangnam style yang menjadi fenomena di seluruh dunia. Terutama yang sering “melepak” di YouTube atau penggemar K-Pop.Kini, Gangnam Style sudah ditonton lebih dari 50 juta kali. Ramai yang membuat video klip meniru Gangnam Stye bahkan ada juga selebriti pun meniru gaya lagu ini. Lagu ini nampaknya bakal atau sudah menyamai kedudukan lagu Part Rock Anthem yang dibawakan oleh LMFAO. Peminat lagu ini ingat sangat dengan melodinya, walaupun tidak semua orang mengetahui maksud disebalik lagu berbahasa Korea Selatan tersebut.
Apa yang menarik dari video ini? Boleh dikatakan semuanya. Bermula dari tarian kuda yang aneh tapi menarik, hingga muzik yang begitu mudah mengalir ke dalam telinga – walaupun sebahagian besar orang tidak mengerti maksud liriknya. Tapi tahukah kamu, bahawa dibalik semua itu, Gangnam Style ternyata diciptakan di atas sebuah isu yang sensitif?
Psy atau Psycho bukanlah penyanyi baru. Kariernya sudah dimulakan semenjak penyanyi kelahiran tahun 1973 ini melahirkan album pertamanya pada tahun 2001. Karya pertama pemuda bekas pelajar Boston Univeristy ini tidak bernasib kerana Psy dijatuhkan hukuman denda setelah album pertamanya, ‘PSY From The Psycho World!’, diaktankan mengandungi kandungan tidaksesuai untuk anak di bawah umur. Begitu juga dengan nasib album kedua, dibanned, dengan alasan yang sama dengan alasan yang sebelumnya. Album yang dimaksud, ‘Ssa2′juga dikatakan mengandung lirik yang tidak sesuai untuk orang berusia di bawah 18 tahun. Setelah berulang kali melahirkan album, barulah pada album yang terakhir beliau, ‘PSY6?’, nama Psy menjadi begitu terkenal di seluruh dunia. Dia telah menjadi penyanyi solo Korea Selatan palig berjaya menembusi pasaran Amerika.

gangnam style

Apa sebenarnya maksud lagu Gangnam Style?
Seperti yang kita ketahui, Korea Selatan adalah negara Asia dengan tingkat pertumbuhan ekonomi yang cepat dan tinggi. Peningkatan standard hidup ini tidakhanya mempengaruhi gaya hidup sebagian penduduknya. Sebahagian dari mereka akan mula menghabiskan wang yang mereka dapat untuk berburu kesenangan dan barang-barang mewah. Dan di Korea Selatan, tidak ada tempat lain yang diniliai dapat menyamai kemewahan daerah Gangnam, daerah yang menjadi simbol kesejahteraan dan kemehawan di negara itu.
Ketika ekonomi naik, daya beli masyarakat juga meningkat. Namun tidaksemua orang dapat ikut menikmati kesejahteraan tersebut. Sehingga ketika gaya hidup semakin mewah, orang-orang yang tidak beruntung pula sebahagian terperangkap dalam kehidupan gali lubang, tutup lubang. Mereka adalah orang-orang yang tidak ingin status sosial mereka ‘dipandang rendah’. Dan sayangnya, tradisi tidak sihat ini menjadi trend di negara ginseng tersebut. Buktinya, peningkatan pengambilan kredit penduduk Korea selatan melambung begitu tinggi, bahkan lebih tinggi dibandingkan Amerika sebelum krisis.
Di Korea Selatan, ada sebuah lawak mengenai ‘wanita kicap masin’ atau Doenjangnyeo. Istilah ini diperuntukan untuk wanita yang rela memakan mee segera murah tetapi selalu menikmati kopi mahal seperti Starbucks yang berharga berkali-kali ganda lebih mahal. Maksudnya, wanita-wanita ini hanya mahu mengeluarkan sedikit wang untuk keperluan asas namun berani membayar mahal untuk keperluan tambahan, contohnya meminum kopi.
Oleh kerana ramai orang yang sudah ‘menjangkit’ oleh trend ini, kedai kopi menjadi popular dimana-mana, terutama di daerah elit seperti Gangnam. Hubungannya dengan lagu Gangnam Style? Ya, lagu ini diciptakan sebagai sindiran untuk gaya kehidupan tersebut.

Lirik Lagu Gangnam Style
lirik Gangnam Style

kisah dulu dan sekarang (MINAT)


hidup dulu dan sekarang bnyak beza, dulu masa kecik nk sgt jadi saintis / doctor bedah sana sini and buat kajian. tp bila dah msuk menengah lain pulk jadinya, myb aktif dgn sukan so teringin nak jadi atlet pingpong malysia tp wakil johor pon ok lah, cuba cari minat lain tgok tvsukan mnat lak pada bola sepak, try and try dpat juga msuk!! yes~~ tp wakil mnegah myb bukan rezeki, so aku cuba menari, aku tgok k-pop dance serius mmg gempak so aku cuba slow2 follow tarian dorang tb2 bermint nk jadi dancer aku cuba masuk akademi fantasia tp x lepas hahaha~~ tak pe relex cari lain.. dgn kelebihan y ada dan selalu dipuji oleh guru dan rakan trus mint nk jadi artistic walaupun hasrat x tercapai akn ku teruskan minat ni dan ini lah mint ak no1. 

mint punya minat bila dah msuk kolej minat nak jadi designer tp design aku bukan teruk cuma design aku myb x sehebat diluar dsana tp aku tetap akn terus mint, aku cuba cari mint lain dgn penampilan aku orang kata aku ni bergaya aku cuba bidang fashion iaitu fashion designer, alhamdulillah 2 campany aku join dan dpt g sana sini tp sejak aku join geng  berlakon aku mint pada perfileman pula nk jadi artis katakan tp akhirnya aku dpt gak berlakon ngn artis malaysia. =) thank Pena Creative Pictures Sdn. Bhd. <3 dan aku dah jumpa minat no 2 aku...yeah~~ 

setelah hbis je belajr aku cuba mmpertahankn mint aku artistic dan juga perfileman, tp bila dgr dari youtube boleh jadi artis aku cuba main dgn alat music aku cuba belajar main gitar post sana sini, teringin nak jadi mcm kumpulan hujan , bunkface dan teringin nak jadi mcm yuna tp apakan daya aku letakan ini sebagai hobi aku, dan mint aku no3.

try and error aku tgok tv2 ada DIGISTA TEENS MALAYSIA aku teruja ngn hasil dorang mmg creative dan aku trus bersemngt nk jadi artistic dlam bidang mencipta animasi.. aku cuba mencipta komik dan hnta sana sini ada y approve, diaorang suka komik aku cipta and character aku tp bila impian hmpir tercapai masa menghalang smua ni so aku akn cuba dan cuba untk teruskan mint aku no1, no2 dan n03

lalala~~~ hari-hari kerja

sekian lama ku menyepi kini ku  mula aktive.. =D
sekian lama ku tidak update kini baru nak update... =P
hahah~~
ok assalamualaikum, hai kawan2, hai geng blogger.. ni hao ma?? hee
first sekali aku nk mintak ampun sgt2 eone dah lama x update, last update bulan 2
baru sekarang eone nk update, gila lama!!! heee
sebenarnya bnyak bnda aku nk cari kalau lah laptop ni boleh scan otak aku
mesti korang dpat bace cerita aku dari bulan 3 smpai bulan 6...
tp.. bnda dah lepaskan jadi jgn dikenang.. =P
kini bulan7 eone nak cerita pasal bulan 7 ni...
aku nk cerita yang aku dah sebok!!! hahaa
aku dah mula hidup baru, kini aku nk kejar kerjaya aku smpai aku dpat kejar impian..!!
mesti korang nk tau aku kerja mana...
hahah..
ia x lah popular mcm syarikat yang berjuta2 blaaah!!!
tadaaa~~~
 aku kerja kat TOPSTUDIO dekat mana tu... aku bagi klu kawasan muar (carilah)
apa jawatan aku?? seperti yang ku kejarkan aku seorang desginer
yeah, wlaupun kerjanya senang xmemberatkan bebanan aku tp aku still bosan
sebb...
staff di situ smua cina~~~ xd sorang pon melayu bercampur lah aku ngn staff cina..huhu
mujur aku boleh ckap cina so x menjadi mslah bagi aku.. =D
yang paling best skali aku dpat beljar bnda baru iaitu
BELAJAR CAKAP BAHASA JEPUN
sorang staff amoi bejar kat jepun so mmg comel la dia
tapi.. sayang ada pakwa lak... dT_Tb
tp xpe jnji di ada kat depan aku bila time kerja.. lalala~~~



rasanya mcm dah nk masuk waktu berbuka... ok aku stop smpai sini dulu
ada cerita aku update lagi.. =)
*SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN... <3


Extant


Berlaku lebih teruk

hari khamis 16 feb 2012, pkul 4.30pm pergi hospital muar untuk cek (tunaikan permintaan) tp bila smpai jer ramai pulak orang aduhh terpaksa la tggu giliran. tnggu punya tggu smpai la pukul 6.15pm baru giliran aku.

doctor : yes, awak knp??

aku : saya selalu skit kepala bila kena sjuk, badan saya kalah dengan sejuk dan muka saya sensetive dengan cuaca.

doctor : oh yer ker, bagi tgn awak (mula pam).....ok bukak mulut awak....ok... sekrang awak baring atas katil sana...

aku : baik la doc....(mula risau)

doctor : boleh bukk baju awak x?? saya nk cek dada awak dan badan awak..
aku : baik la.......doc ada ape2 y x kena ker??

doctor : denyutan jantung awak lemah.. awak ada minum ais berlebihan ker atau awak selalu terdedah ngn cuaca sejuk??

aku : kalau minum ais tu selalu kalau cuaca lak lagi hari2..knp yer??

doctor : ok sekarang badan awak sensetive dgn kesejukan darah putih awak banyak jadi penaj x awak cek kat mna2 sebelum ni.??

aku : penah sbb saya ada doctor sendiri tp kat pontian.

doctor : oh yer ker (smbil x-ray kepala aku)

aku : doctor, kenapa saya selalu sakit kepala bila kena ngn sejuk??

doctor : ermmmm ok sekarang awak g pakai baju dan jumpa saya kat bilik selepas saya panggil.

aku : (keluar dari bilik rawatan)

after 10 minit doctor panggil..
aku : doctor mcm mna dengan keputusan??

doctor : saya ada berita buruk dekat awak jadi awak kena amik langkah berhati2 dengan cuaca sejuk

aku : tak paham boleh jelaskan??

doctor : dari pemerhatian saya pada rajah x-ray ni.. awak ada satu "_________" sebab tu awak selalu sakit kepala bila kena sejuk.. dah bape lama skit kepala ni??

aku : (tergamam bila dpt tau aku ada "________")

doctor : eone......sekrang awak kena elakkan smua tu... awak kena amik langkah berhati2 dan jgn selalu terdedah sebb awk dah ke tahap3..

aku : (mengeluar air mata)

doctor : apa y doctor nk awak jgn stress dan jgn terdedah dgn sejuk ok, sekrang amik ubat at kauter depan..

aku : baik la~ terima kasih......

aku pon belah sebab aku x leh terima y aku ada satu kuman ibaratkan "benih yang ditanam lama2 kluar pokoknya"

* lebih kurang mcm ni lah ceritanya......

Rahsia Personaliti Huruf Pangkal Nama

Name korang huruf apee ? nak tahu ? tengok laa sendiri ♥

Rahsia Personaliti Huruf Pangkal Nama .

huruf A
Ramah dan murah senyuman.Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas.Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

huruf B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya.Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya sangat mudah tersinggung.

huruf C
Ramah dan pandai berbicara.Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

huruf D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

huruf E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

huruf F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala.Mereka juga sukar memaafkan.Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

huruf G
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

huruf H
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

huruf I
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

huruf J
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

huruf K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia

huruf L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya tidak menepati masa.

huruf M
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan memberontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya boros dan keras kepala.

huruf N
Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

huruf O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

huruf P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kreatif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.

huruf Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

huruf R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

huruf S
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji.Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

huruf T
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

huruf U
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

huruf V
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri.Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

huruf W
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

huruf X
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

huruf Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

huruf Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

EONE EMORASHI

SOFTWARE
* Adobe Photoshop
* Adobe Flash
* 3D Lighwave
* Adobe Dreamwever
* Adobe After effect
* Adobe Illustrator
* Adobe Premiere

DESIGN
* Layout
* Fashion
* Visual Art
* Color Theory
* Typography

INTERESTS
* Photographer
* Music
* Editing
* Creative

EXPERIENCE
* 2011 - 2012
EE ARTGRAPHIC
art portraiture
* 2011 - 2012
FREELANCE DINOHOUSE
Fashion Designer
* 2011 - 2012
ICREATIVE STUDIO
Website and Designer

EDUCATION
* PENDIDIKAN SENI VISUAL
smk . batu34, pontian
jan, 2004
90% MARK
*DIPLOMA MULTIMEDIA APPLICATION
Cosmopoint International College
Of Technology, muar
sep, 2009




LE.CRAZY the memories

DENDAM tp BENCI


"mugkin jiwa aku x sganas jiwa tiger tp kejam aku lebih kejam dari tiger"
~fikir lah ape maksudnya~

aku mungkin sorang y pendendam tp dendam aku x seteruk yang korang fikir an
dendam aku ada batas tp kalau korang buat TAIK kat aku buat SIAL kat aku
susah untuk aku lupakan, masa yang untuk aku lupakan bukan skejap tp mkn masa malah berbulan..
yer mmg dendam bawak mati, tp itu lah jiwa tiger yang sebenar
tiger akan perhatikan magsa smpai 2minggu tp satu hari satu saat dye akn serang..
sama juga mcm aku, aku akn simpan dendam ni satu hari satu saat kau jadi mangsaku!
jgn buat aku x suka and jgn buat aku marah ibaratkan
"jgn buat tiger xsuka dan jgn kacau tiger tgh tido"
dulu aku bgi peluang buat baik ngn orang tp ape korang buat kat aku??
korang buli aku pijak aku! GAMPANG!!!
skrang sory yer, aku x kn bagi muka untuk senang2 maafkan orang
aku nk orang rasa apa yang aku dah rasa!!
"DENDAM TP BENCI"


aku cipta lagu untukmu


video

PERTAMA KALI

pertama kali bertemu denganmu
hatiku terpaut bila melihat senyumanmu
walaupun kita belum bersuara
hati mula ada perasaan kepada


kamu sayang...berikanlah kasih
aku mengharap engkau memberi aku sepenuhnya
kasih....berikanlah cinta
aku mengharap engkau menerimaku seandainya....


pertama kali bermesra denganmu
gembiranya hati bila aku bersama denganmu
walaupun kita selalu bahgia
namun hati tetap jatuh cinta kepada


dirimu sayang...berikanlah kasih
aku mengharap engkau memberi aku sepenuhnya
kasih....berikanlah cinta
aku mengharap engkau menerimaku seandainya....


pertama kali merenung matamu
tapi hati kuat menyatakan engkau lah cintaku
kau terkini duduk dalam hatiku
lalu cinta kita berdua bermula


keranamu sayang...berikanlah kasih
aku mengharap engkau memberi aku sepenuhnya
kasih....berikanlah cinta
aku mengharap engkau menerimaku seandainya....

Wanita Dan Perasaan


assalamualakum.... dengan izin allah, aku masih bernyawa sampai hari ni. wanita mempunyai bnyak ciri2 and bnyak jenis ada yang sopan, pemalu, periang, ganas DLL. smua ciri2 wanita penah ku lalui and penah ku kenal/jumpa. mmg skit bila kita salah pilih pasangan.. :) tp skrang aku x tau kenapa semakin hari smkin syg aku pada wanita ini.. mungkin cara dye (ermmm), mungkin gak bahasa dye (ermmmm), mungkin gak dari gaya dye (ermmmm)..penah gak aku cakap ngn ibu ku secara spontan berbual and tnya pasal perasaan... ada lah gak dapat beberapa nasihat dari ibuku.. heee "mummy ur the best 4 me" ada juga ibu tnya "siapa yang ku minat leh tgok gmba??" tnpa segn silu aku pon tnjuk la hasil lukisan yang penuh gmba dye(heee)
and aku cerita kan sepanjang perjalanan aku ngn wanita ini bersama jawapan ibu hanya pendek dan bermakna.... "cinta x boleh paksa, kalau syg teruskan usaha" ermmmm
wanita ni lain dari lain, bnyak2 aku jumpa wanita ni la yang pertama yang tak penah aku jumpa. seblum ni percintaan hanya dengan kata "syg" dah leh couple but wanita ni mengikut arahan hatinya..

1)awk ade sakitkn ati sy x?
2)awk ade kecikn ati sy x?
3)awk ade mcm yg sy nak x?
4)awk dgr kata x?
5)awk mmhami x?
6)dll

aku suka cara dye memberi 5 syarat ni, wanita ni lah paling unik bagi aku dan pertama kali aku jumpa. (cinta bukan kerna sayang tp cinta kerna illahi) inilah wanita yang aku cari mengikut gerak hati........................... <3

*aku akan cari setiap maksud yang wanita ini beri..................

Sebenarnya wanita suka apabila diri dirogol

Sebenarnya wanita suka apabila diri dirogol

Adakah benar wanita sebenarnya suka dirinya dirogol? Apa yang membuatkan lelaki boleh terangsang nafsu seksnya sehingga sanggup melakukan jenayah rogol wanita?

Lelaki dijadikan fitrah sebegitu rupa, dimana nafsu seksnya boleh terangsang dengan hanya memandang pada wajah atau bentuk tubuh wanita sahaja.

Apatah lagi wanita yg mempunyai rupa paras yg cantik dan bentuk tubuh yang mengiurkan.

Ditambah pula wanita yang mengenakan fesyen pakaian yang tidak menutup aurat seperti yang memampakkan sebahagian dari bahagian buah-dada, betis dan paha, perut dan pusat dan bahagian punggung (seluar dalam).

Jika kita perhatikan sekarang terlalu ramai wanita2 yg mengenakan pakaian:-
1) Yang menampakkan bahagian atas buah dadanya (alur),
2) Memakai baju yg singkat sehingga menampakan bahagian pusat dan perut,
3) Memakai seluar yg apabila bertinggung akan menampakan bahagian alur punggung dan seluar dalamnya.
4) Yang memakai skirt2 pendek yang menampakankan bahagian betis dan pahanya.
5) Memakai baju yang jarang sehingga menampakan bentuk buah dada dan warna bra yang dipakainya.
6) Memakai kain yang jarang sehingga menampakan seluruh bentuk kakinya hingga ke pangkal paha.

Maka semua ini akan menaikan nafsu seks kaum lelaki.

Lelaki memang sentiasa bernafsu apabila melihat wanita2 yang berpakaian sebegini. Apatah lagi yang berpakaian separuh bogel.

Bagi lelaki yang boleh menahan nafsunya, itu semua hanya sekadar menjamu mata.

Tetapi bagi lelaki yg tidak dapat menahan nafsunya:-

Ada yang akan melepaskan nafsunya dgn cara lain. ( Dengan isteri atau pasangan atau dot dot dot ).

Ada juga lelaki yang ingin melepaskan nafsunya pada wanita yang dilihatnya itu sendiri. Dengan cara memaksa, maka terjadi rogol.

Ada juga lelaki yang tidak dapat melepaskan nafsunya pada wanita yang dilihatnya itu tetapi pada wanita lain (walaupun wanita ini tidak seksi) dengan cara memaksa, maka rogol terjadi.

Lelaki yang sanggup merogol adalah lelaki yang kurang waras, tapi bukan gila, cuma tidak dapat menggunakan otaknya untuk berfikir secara rasional.

Dengan menggunakan kekuatan fizikal yang ada pada lelaki dan di dorong oleh nafsu yg meluap-luap dan tanpa menggunakan otak untuk berfikir, lelaki sanggup mengambil risiko untuk melakukan jenayah rogol.

Setelah merogol dan melepaskan nafsu barulah boleh berfikir. Tapi cuma berfikir bagaimana nak lepaskan diri supaya tidak dapat ditangkap oleh pihak berkuasa.

Dengan menggunakan otak yang kurang waras tersebut, perempuan yang dirogol itulah yang menjadi mangsa sekali lagi. Cuma nak tutup mulut tapi tertutup nyawa terus.

Moral of the story:

Pada kaum wanita:
Jangan naikkan nafsu seks pada lelaki yang tidak dikenali dengan berpakaian yang mendedahkan tubuh anda atau yang menampakkan bentuk tubuh (ketat) di khalayak ramai, buruk padahnya.

Pada kaum lelaki:
Janganlah menganggap wanita hanya alat pemuas nafsu seks semata.
Hargailah wanita, yang melahirkan anda di dunia ini. <